joi, 16 decembrie 2010

Homosexual, NU! Homoafectiv, DA!

Mereu ne plîngem ca atunci cînd spui cuiva că ești homosexual, prima la ce se gîndește persoana este că tu faci sex cu băieții. Defapt, orientarea sexuală asta și conturează, relația ta sexuală cu persoane de același sex. Da, dar nu dorim să fim identificați ca niște oameni care fac doar sex, ci oameni care trăiesc emoții de dragoste și care iubesc persoane de același sex. Suntem persoane care dorim să creem o familie, să avem un partener iubit, poate un copil, eu înca nu m-am decis la partea asta.... Dragostea nu are forme sau limite, noi tot iubim și vom iubi.


O campanie a fost inițiată de Angelicuss, care tinde să schimbe atitudinea și percepția oamenilor despre persoanele diferite. Articolul este mai jos:

A fi om înseamnă mult mai mult decât a face sex!

Relaţiile interumane de tip familial se bazează în primul rând pe afecţiune, sprijin reciproc şi bună înţelegere. Ne dorim ca în limba română să devină din ce în ce mai rar folosiţi termenii heterosexual – homosexual, iar jurnaliştii, oamenii de presă şi formatorii de opinie să utilizeze termenii heteroafectiv – homoafectiv.

Atunci când ne referim la un fenomen, iar termenul utilizat face referire la altceva, publicul este derutat şi indus în eroare prin manipulare, voluntară sau nu, din partea emiţătorului. Când spui homosexual te referi la sexualitate primară, când spui homoafectiv vorbeşti despre orientarea afectivă a unui om.

Iniţiativa de a schimba aceşti termeni, de natură să inducă în eroare, are nevoie de susţinerea cât mai multor persoane. De la iniţiativa câtorva oameni şi până la o adevărată campanie de mediatizare, diferenţa este sprijinul concret pe care îl acordă acestui proiect fiecare în parte. Iniţiativa a fost întreprinsă. Este rândul vostru să transformaţi iniţiativa în campanie. Aşteptăm în continuare să ni se alăture cât mai multe website-uri LGBT ori de informare generală.

Iniţiativa de faţă se referă la o decizie de natură lingvistică, dar am avut plăcuta surprindere să constatăm că autoarea de la Argumentul biologic a abordat tema în manieră ştiinţifică, prezentând câteva argumente deosebit de relevante. Puteţi citi mai jos câteva fragmente:

“La adult există o legătura foarte puternică între afectivitate şi comportamentul sexual, cele doua componente făcând parte din mecanismul complex prin care omul ajunge să iubească şi să formeze cupluri. […] Pe lângă instinctul sexual, mai există o serie de instincte […] cum ar fi instinctul de cuib, instinctul de cuplu, instinctul matern etc. Pe lângă componenta sexuală există şi o componentă afectivă. Aşa se explică de ce există multe femei care se îndrăgostesc de cate un bărbat şi stau cu el deşi nu le vine să facă sex cu el. Creierul de femeie fiind mai dezvoltat pe latura socio-afectivă şi emoţională [face ca acesteasă poată] iubi şi fără să existe atracţia sexuală. […] Sunt mulţi asexuali care se îndrăgostesc şi vorbesc despre o atracţie şi o orientare romantică, care poate fi heteroromantică, homoromantică sau biromantică, asexualii aromantici fiind puţini. Pe lângă orientarea sexuală există şi o orientare afectivă, aşa că este corect să folosim şi termenii de homoafectiv, heteroafectiv şi biafectiv, zonele din creier responsabile cu afectivitatea şi emoţiile fiind şi ele dimorfice sexual. […] Componenta afectivă nu are nici-o legătură cu hormonii, cu funcţia sexuală şi actul sexual în sine, fiind prezentă şi la indivizii la care funcţia sexuală lipseşte, nefiind alterată de modificările hormonale. Orientarea afectivă ţine doar de structura creierului, structură care s-a format în perioada prenatală […]”

Un comentariu:

Vlad spunea...

geez, hai c-o fi corecti termenii astia, numa' ca nu stiu dintre noi le-ar lua ca atare. hai sa fim seriosi - 'Componenta afectivă nu are nici-o legătură cu hormonii, cu funcţia sexuală şi actul sexual în sine' - se aplica oamenilor?! interesant.. la cate % din intreg?! 5, poate 10..

Trimiteți un comentariu