marți, 8 mai 2012

KOMPOT, sau Cînd oameni sparg tăcerea (1)

Totul a început un an în urmă, cînd teatru-spălătorie l-a adus pe regizorul bucureştean Bogdan Georgescu la Chişinău pentru REZIDENŢĂ CĂLCĂTORIE care a durat o lună. Ţineţi minte ce a fost pe atunci în ţara noastră? Proiectul de lege antidiscriminare a fost rechemat din parlament de către guvern în urma protestelor religioşilor extremişti, care militau pentru excluderea sintagmei „orientarea sexuală” ca criteriu protejat de discriminare din proiectul respectiv, iar politicenii dădeau cu păreri homofobe vizavi de gay şi lesbiene în general.


Mai pe scurt, observînd toate acestea, Bogdan Georgescu a realizat ROGVAIV – „Proiect de Artă Activă împotriva oricărei forme de discriminare. Spectacol-document despre intoleranța exprimată public, deschis, fără niciun fel de control, responsabilitate sau rușine de către lideri de opinie și personalități ale vieții publice din Republica Moldova 2011”.   Partea componentă a acestuia a devenit arhiva deschisă constituită de 4 „mesaje antidiscriminare, toleranţă şi încurajare a libertăţii de expresie a orientării sexuale”. Doar patru personalităţi publice, considerate (de unii) formatori de opinie, au avut curajul să spună la camera de luat vederi că ei chiar susţin gay-ii şi lesbienele din Republica Moldova.

Cei şi cele 4 au fost:
Natalia Morari, jurnalista



Lilian Severin, solistul formaţiei FurioSnails


Geta Burlacu, interpreta


Igor Boţan, analist politic


A trecut aproape un an de zile. Proiectul de lege antidiscriminare aşa şi nu a fost adoptat. Unii politicieni continuă să cheme la ură faţă de gay şi lesbiene, ba mai mult, promovează adoptarea deciziilor homofobe şi discriminatorii la nivel regional. În aceste condiţii teatru-spălătorie a decis să adauge mesaje noi la arhiva deschisă ROGVAIV, astfel organizînd KOMPOT, un mix de forme de expresie artistică, comunicare, implicare şi participare.

Aşadar, iată ce a ieşit în final:  






Acestea sunt doar cîteva din mesajele înregistrate de teatru-spălătorie. Şi tu poţi trimite, sau înregistra la teatru-spălătorie, mesajul tău antidiscriminare, toleranţă şi incurajare a libertăţii de expresie a orientării homosexuale la contact[at]spalatorie.md   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu